Jouko Väänänen selvitti Liiketoimintajohtamisen YAMK-opintojen lopputyössään KERO-ekohirren soveltuvuutta lisäkerrosrakentamiseen ja tutki sen tuomia hyötyjä taloyhtiöille.

Jouko Väänänen tutki lopputyössään Kero Hirsitalot Oy:n tuotteen KERO-ekohirren mahdollisuuksia lisäkerrosrakentamisessa, linjasaneerauksen yhteydessä. Tutkimuksessa todettiin KERO-ekohirren soveltuvan lisäkerrosrakentamiseen ja tuovan taloyhtiölle mahdollisuuden alentaa linjasaneerauskustannuksiaan myymällä tai vuokraamalla uusia asuintiloja. Tutkimuksessa kuvattiin linjasaneeraus- ja lisäkerrosrakennusprojektin eri vaiheet.

Tutkimuksessa käytettiin hyväksi liiketoimintaverkoston teorioita, liiketoimintamallin teorioita, asiantuntijahaastatteluja ja esimerkkikohdetta Pudasjärveltä.

Taloyhtiöillä on korjausvelkaa ja linjasaneeraukset ovat monen kohdalla ajankohtaisia. Linjasaneerauksen yhteydessä on rakennettu lisäkerros tuomaan lisäneliöitä, joita myymällä tai vuokraamalla ovat taloyhtiöt saaneet katettua osan linjasaneerauksen kustannuksista. Rakentaminen ja rakennusten energiankulutus aiheuttavat hiilidioksidi päästöjä. Tästä syystä on puurakentamista lisätty ja pyritään lisäämään entisestään. Puupintojen on havaittu vaikuttavan viihtyvyyteen ja terveyteen. KERO-ekohirsi on tuotteena kevyt, ympäristöystävällinen ja eristyskyvyltään hyvä ratkaisu. KERO-ekohirrellä saadaan nopeasti valmista hirsiseinäpintaa. Keveyden ansiosta rakennesuunnittelussa ja asennusvaiheessa voidaan löytää kustannussäästöjä.

Tutkimuksessa kuvataan linjasaneerausprojektin liiketoimintaverkoston malli ja liiketoimintasuunnitelma lisäkerrosrakentamisprojektissa Kero Oy:lle. Tutkimuksessa on etsitty lisäarvoa, joita KERO-ekohirsi antaa asiakkaalle. Tutkimusta voidaan käyttää apuna taloyhtiöissä, kun arvioidaan lisäkerrosrakentamisen tarpeita ja vaihtoehtoja.

 

Lisätietoja
Jouko Väänänen
Lapin YAMK, Liiketoimintajohtaminen
040-828 8241
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.